Aeroportul Iasi a facut primul pas in initierea clusterului de turism in capitala Moldovei

Astazi, 22 martie 2016, a avut loc prima intalnire de initiere a clusterului de turism la Iasi, proiect demarat de Aeroportul Iasi, impreuna cu Bicycle Hostel si Inovis Consulting. Aeroportul Iasi a hotarat sa sustina acest proiect, prin crearea unei platforme care sa integreze eforturile de promovare a Iasului ca destinatie turistica, si implicit, dezvoltarea turismului in zona.

Asa acum arata raportarile facute de Camera de Comert si Industrie Iasi, cresterea activitatii aerorogarii iesene creeaza premisele dezvoltarii turismului in zona, prin conectivitatea crescuta in ultimii trei ani, iar aeroportul ramane, deocamdata, principala poarta de sosire in regiunea de Nord-Est.

„Clusterele sunt o realitate in alte regiuni ale tarii, cu impact asupra dezvoltarii economice, insa la Iasi acest concept practic nu exista. Iar fara dezvoltarea turismului local nu este posibila evolutia economica a zonei noastre. Statisticile arata ca anul trecut s-a inregistrat o crestere de 40% a serviciilor turistice in Iasi, fata de 2012, iar asta in stransa legatura cu modernizarea Aeroportului Iasi. Insa nu e suficient. Sunt necesare proiecte publice serioase pentru restaurarea monumentelor istorice si religioase, modernizarea muzeelor si finantarea adecvata a institutiilor de cultura. Totodata, avem in vedere modernizarea cailor de acces spre monumente si spatii de recreere, precum si identificarea unor noi moduri de informare si popularizare a orasului pe plan national si international. Un astfel de proiect poate reprezenta un factor catalizator in dezvoltarea locala si regionala”, a declarat Marius BODEA, Presedintele C.A. al Aeroportului International Iasi.

„Din pacate, autoritatile locale si agentiile de turism nu au reusit sa gaseasca o formula potrivita pentru promovarea turismului in Iasi. Doar o asociere intre institutii si organizatii direct implicate in dezvoltarea acestui domeniu, dar si cele conexe, poate oferi perspective in acest sens. Deschiderea pe care o ofera Aeroportul Iasi este un bun exemplu pentru ceea ce inseamna dezvoltarea orasului. Insa, tot efortul nostru ar putea fi in zadar daca in Iasi nu va exista o infrastructura rutiera completa. Avem un aeroport, dar nu avem si o autostrada.Iar o alta piedica in calea dezvoltarii orasului o reprezinta prejudecatile si mentalitatea noastra”,a sustinut Paul BUTNARIU, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi.

Potrivit initiatorilor, prin proiectul lansat astazi, se vor aseza la aceeasi masa mediul privat si cel public, la care se va adauga puterea mediului educational. Astfel, eficienta economica se va imbina cu politica sociala, iar oferta educatioana va fi adaptata in permanenta la cerintele pietei muncii.

“Putem dezvolta invatamantul dual si crea programe de practica pentru studenti. Pot aparea centre integrate, sub o forma fizica ori informale, de diseminare a bunelor practici si de
dezvoltare a initiativelor cu potential turistic. Aici as aminti de festivaluri si evenimente culturale. Poate fi FILIT, ori, dupa modelul Clujului, ceva asemanator cu Untold. Poate fi vorba de evenimente sportive, iar relieful geografic al zonei ne duce cu gandul la un maraton ori triatlon etc. Posibilitatile sunt nemasurate, este nevoie doar de o cooperare asezata pe baze corecte, pe principii si pe dorința de a face lucruri trainice”, a spus Igor Rotaru, antreprenor Bycicle Hostel.

Prin semnarea protocolului de astazi, proiectul privind infiintarea clusterului ajunge in urmatoarea faza – realizarea cadrului legislativ, urmand ca cei implicati sa prezinte si solutiile necesare concretizarii unui astfel de concept.