Pentru a demonstra implicarea Aeroportului Iasi in dezvoltarea locala si regionala, am demarat, alături de Bicycle Hostel și Inovis Consulting, initierea unui cluster in turism la Iasi.

O astfel de forma de organizare permite integrarea si coordonarea eforturilor tuturor „actorilor” din turism, dar si a celor din domenii conexe. Clusterul reprezinta principala forta in dezvoltarea turismului intr-o zona, prin faptul ca incurajeaza competitia, dar si colaborarea dintre mediul privat si autoritatile publice, cat si dintre mediul privat si institutiile educationale, stimuland crearea unei viziuni comune.

Primul eveniment dedicat unui astfel de proiect va avea loc in data de 22 martie, in sala Mozart din cadrul complexului Palas, incepand cu ora 10.00.

Iasul are un potential urias, insa ramane un teren neexploatat din punct de vedere turistic. Turismul ce a fost ignorat de autoritati ani la rand. In zona noastra conceptul de cluster practic nu exista pentru ca lipsesc „actorii” principali din turism care sa coopereze pentru dezvoltarea acestui domeniu. Este nevoie de implicare din partea municipalitatii pentru promovarea monumentelor istorice ale orasului, care nu sunt puse in valoare in mod coordonat. Iasul, spre deosebire de alte orase, este incarcat de istorie; avem suficiente obiective turistice importante cat sa atragem un numar mare de turisti. Dar pentru ca acest lucru sa se si intample, este necesara, pentru inceput, reabilitarea punctelor de atractie de turistica, rezolvarea problemelor ce tin de accesul catre aceste obiective, si apoi valorificarea lor. Dezvoltarea turismului este extrem de importanta pentru orasul nostru, contribuind in mod direct la o evoluție a economiei zonei, prin utilizarea preponderent a resurselor locale. In ultimii ani, dinamica de dezvoltare a Aeroportului Iasi a relansat turismul local, astfel ca in 2015 am inregistrat o crestere a serviciilor turistice cu 40 % fata de 2012. Insa, problema turismului in Iasi trebuie sa ne preocupe pe toti”, sustine Marius BODEA, Presedintele C.A. al Aeroportului International Iasi.

CLUSTERUL DE TURISM IAȘI

programul întâlnirii de inițiere a Clusterului de Turism Iași-

Sala Mozart, Palas Congress Hall

22 Martie 2016