În urma aparitiei articolului EVZ în data de 2.06. 2016, Aeroportul Iasi vine cu urmatoarele precizări:

Informaţiile prezentate în articolul publicat astăzi sunt tendenţioase, neconforme cu realitatea ori distorsionate şi aduc un prejudiciu de imagine R.A. Aeroportul Iaşi.
http://www.evz.ro/dezmat-la-aeroportul-iasi-haine-de-fite-si-concedii-la-mare-cu-banii-din-casierie.html

În lipsa unei documentări temeinice, materialul încalcă principiile jurnalistice, intentia clară fiind aceea de a induce în eroare cititorii, prin prezentarea cu insistentă a unor informatii false ori incomplete. În cazul în care s-ar fi solicitat informaţii conform Legii 544/ 2001, Regia ar fi pus la dispoziţie date reale şi nu s-ar mai fi ajuns în situaţia de a aduce la cunoştinţa opiniei publice date complet eronate şi lipsite de adevăr.

În acest sens, aducem în atenţie faptul că R.A. Aeroportul Iaşi nu a a decontat niciodată “şedinte la coafor ori la saloanele de înfrumuseţare”, aşa cum s-a insinuat în mod total eronat, societatea Free Style indicată în articol, ca fiind prestator servicii de coafor, este în realitate, furnizor pentru R.A. Aeroportul Iasi de bandă izolatoare !!! (anexăm factura în cauză).

În acelaşi registru nereal, este prezentată şi informaţia cu privire la decontarea de către R.A. Aeroportul Iaşi a sumei de „1000 lei pentru un sejur de câteva zile la malul mării la o pensiune situată în apropierea falezei din Constanţa”. Facem precizarea că R.A. Aeroprtortul Iaşi nu a decontat niciodată sejururi/concedii pentru angajaţi, suma la care se face referire fiind, în realitate, contravaloarea deplasării şi cazării în interes de serviciu, conform documentelor justificative din contabilitate, a unui angajat al regiei. Astfel de decontări respectă întrutotul prevederile legale în vigoare, angajaţii putând beneficia de decontarea cheltuielilor de transport şi cazare pentru cursuri de perfecţionare, şedinţe sau întruniri ale diferitelor instituţii partenere, caz în care se impune ca fiind obligatorie prezenţa unui reprezentant al regiei.

Având în vedere specificul deosebit al activităţii R.A. Aeroportul Iaşi şi conform contractului colectiv de muncă, angajaţii Regiei, beneficiază dintotdeauna de echipament vestimentar pe timpul programului de lucru, asigurat de către angajator în mod gratuit, situaţie similară şi celorlalte aeroporturi din ţară. Conform Regulamentului privind echipamentul vestimentar al personalului angajat în cadrul R.A. Aeroportul Iaşi, acesta este format din uniformă de vară/iarnă: costum femei/bărbaţi iarnă/vară, cămaşi femei/bărbaţi, mînecă lungă/scurtă şi încălţăminte femei/bărbaţi, precum şi haină primăvară/toamnă. Echipamentul în discuţie, stabilit prin regulamentul sus menţionat, are o durată de utilizare de 1 an, 2 ani sau 3 ani, după caz, după casare achiziţionându-se echipamente noi.

Subliniem faptul că, angajaţii R.A. Aeroportul Iaşi au beneficiat de diverse tipuri de echipament/tinuta, în functie de specificul postului, dintotdeauna, şi nu doar din 2012, moment în care la conducerea R.A. Aeroportu Iaşi a venit o altă persoană, aşa cum în mod incorect se sugerează în articol. Dintotdeauna, în fiecare an s-a procedat la stabilirea valorii maximale pentru achiziţionarea echipamentului, aşa cum prevedea art. 25 si art. 26 din OUG 34/2006, reactualizate, în vigoare la data efectuării achiziţiilor, valoar unitară pentru fiecare angajat al regiei.Precizăm faptul că dl Preşedinte al Consiliului de Administraţie nu a beneficiat de aceste drepturi.

Având în vedere prevederile art. 19 din OUG 34/2006, reactualizată, în vigoare la acea dată, şi având în vedere valorile reduse ale echipamentelor la nivelul întregii unităţi, s-a procedat la cumpărarea directă. Costumele bărbaţi/femei au fost achiziţionate de la aceaşi furnizor, dat fiind faptul că se dorea un model unic, dar pentru articole precum încălţăminte şi cămăşi, s-a optat pentru varianta în care fiecare angajat îşi achiziţionează produsul potrivit, urmând ca acesta să fie decontat în baza documentelor contabile justificative, până la concurenţa sumei aprobate. Magazinele de la care s-au achiziţionat produsele au fost strict alegerea salariatului , R.A. Aeroportul Iaşi având doar obligaţia de a deconta strict valoarea maxima aprobată, despre care am mentionat anterior.

Atragem atenţia asupra faptului că sumele mentionate în articol corespund unei perioade de 4 ani şi sunt aferente întregului tuturor angajaţilor, şi nu unei singure achiziţii/angajat/an, aşa cum se doreşte să se înţeleagă din articol. Mai mult, cheltuiala cu echipamentele vestimentare a fost suportată din veniturile proprii ale regiei, şi nu de la CJ, cum în mod eronat a fost menţionat în articol.

Constatăm faptul că textul articolului conduce la concluzia că publicarea acestuia este ocazionată de depunerea candidaturii pentru o funcţie electivă la alegerile locale din 5 iunie anul curent a Preşedintelui Consiliului de Administraţie al R.A. Aeroportul Iaşi şi nu are drept scop evaluarea activităţii Aeroportului Iasi şi nici a performanţelor înregistrate de echipa de conducere.

R.A. Aeroportul Iaşi este cel mai de succes proiect al comunităţii locale, care a făcut posibilă conectarea Iaşului cu mai toate marile capitale ale Europei şi a dat şansa relansării economice locale, motiv pentru care considerăm că acest obiectiv nu ar trebui amestecat în disputele politice şi electorale.

factura-aeroport