Aeroportul International Iasi, vizitat de Comisarul European Corina Cretu:

„Ati asezat Iasul pe harta europeana prin aceasta investitie care si-a dovedit atat calitatea, cat si utilitatea. Sunteti un exemplu ca se pot face lucruri foarte mari, cu bani nu foarte multi si folositi in mod eficient”
Aeroportul Iasi a primit ieri vizita delegatiei condusa de Comisarul European Corina Cretu. Intalnirea, la care au participat autoritati locale si judetene, conducerea Aeroportului si jurnalisti, a vizat prezentarea a doua obiective din proiectul de dezvoltare si modernizare a Aeroportului Iasi – noul terminal de pasageri si platforma de parcare aeronave. Proiectul, finantat din fonduri europene (56,7 milioane de euro), a inclus si construirea unei piste noi, flexibile, dar si a unei cai de rulare. Scurta vizita a demnitarului european, aflat in capitala Moldovei, s-a incheiat cu o discutie cu presa, organizata de Aeroportul Iasi.

„Ne onoreaza prezenta Doamnei Comisar European Corina Cretu la Aeroportul Iasi, iar aprecierile Domniei Sale confirma inca o data ca am stiut sa folosim banii europeni corect, pe un proiect de calitate, in beneficiul cetatenilor Moldovei. Am prezentat, pe scurt, in cadrul acestei vizite, evolutia business-ului aeroportuar la Iasi, din ultimii ani si, bineinteles, proiectele noastre de extindere. Vorbim, asadar, de unul din obiectivele finantate din fonduri europene, care si-a atins scopul. Intregul proiect a fost finalizat in 2015, mult mai devreme decat a fost stabilit initial. Datorita acestei investitii, am reusit sa procesam in doi ani de zile de la finalizarea proiectului, aproape un milion de pasageri. Ca o comparatie, in 2012 Aeroportul Iasi procesa aproximativ 170.000 de pasageri, anul acesta incheiem cu aproape un milion, iar in 2017 e foarte posibil sa atingem un trafic de 1.500.000 de calatori. La fel, in urma cu patru ani, din Iasi se putea calatori doar spre o singura destinatie externa; in 2017, din Iasi vom avea 18 conexiuni directe cu Europa, si patru rute interne. Saltul este urias, iar acest lucru a fost remarcat inclusiv de aviatia mondiala, Aeroportul Iasi fiind premiat anul trecut la Montreal, pentru modul corect si spectaculos in care s-a dezvoltat intr-un timp foarte scurt”, a spus Marius BODEA, presedintele C.A. al Aeroportului International Iasi.

Plecand de la ideea ca Romania are nevoie de cat mai multe proiecte mature pentru a moderniza infrastructura si pentru a reduce decalajele de dezvoltare in cadrul Uniunii Europene, Comisarul Corina Cretu a subliniat impactul pozitiv al investitiilor in infrastructura de transport si a dat drept exemplu de buna practica modernizarea si extinderea Aeroportului Iasi: „Regiunea de Nord-Est a reusit o bună rata de absorbtie a fondurilor europene la nivelul Romaniei in perioada de programare 2007-2013. Aeroportul din Iasi un exemplu ca se pot face lucruri foarte mari, cu bani nu foarte multi si folositi in mod eficient. Este vorba de dezvoltarea unui punct de transport foarte important in Romania. Inteleg ca Aeroportul Iasi isi doreste o extindere si va recomand sa va adresati Ministerului Transporturilor. In noua perioada de programare, conditiile sunt mult mai stricte, generate in special de asigurarea conditiilor de mediu, dar avand in vedere succesul pe care l-ati inregistrat si daca aveti studiile de fezabilitate si documentele necesare, un astfel de proiect matur merita sa fie pus in aplicare. Ati asezat Iasul pe harta europeana prin aceasta investitie care si-a dovedit atat calitatea, cat si utilitatea. Am vazut ca aeroportul este plin, toate zborurile sunt profitabile, iar de castigat au atat pasagerii care efectueaza zboruri nationale si internationale, cat si cetatenii din regiunea Nord-Est, care beneficiaza astfel de o deschidere catre mai multe oportunitati economice si turistice.
Din acest punct de vedere, nu cred sa aveti nicio problema in a gasi argumentele necesare pentru a va extinde”, a declarat Comisarul European Corina CRETU.