Follow Me
 • Nu opriti autovehiculul in fata terminalelor!

  Nu opriti in fata terminalelor mai mult de 2 min. Imbarcare/ debarcare pasager cu dizabilitati, oprire 5 min. Va rugam utilizati parcarea!

 • În atenția pasagerilor!

  Pentru a preveni incendiile, nu transportați țigaretele electronice în bagajul de cală!

Dezvoltare şi modernizare

Descarca documentul "Dezvoltarea si Modernizarea Aeroportului International Iasi 2012" in format pdf sau ppt .

În acest moment, în Aeroportul Iaşi funcţionează cel mai modern terminal pentru pasageri dintre toate aeroporturile regionale. 

Noul terminal pentru pasageri operează din octombrie 2001, şi este capabil să proceseze 150 pasageri pe oră pentru zborurile interne şi 100 de pasageri pe oră pentru  zborurile externe, utilizând fluxuri separate şi săli de aşteptare pentru îmbarcare distincte. Fluxul pentru sosiri operează atât sosirile interne cât şi pe cele externe, permiţând un timp minim de aşteptare a intrării în ţară, şi de recuperare a bagajelor pentru pasageri.

La sfârşitul anului 2005 s-a achiziţionat  un echipament de apropiere ILS, capabil să menţină  aeroportul operaţional chiar în condiţii de vizibilitate scăzută.

Aeroportul Iaşi este echipat cu un sistem de apropiere NDB asistat de un Radar de Apropiere cu Precizie, un balizaj CAT I cu lumini pentru apropiere pentru pistele 15 şi 33.

De asemenea, ne-am îmbunătăţit echipamentele pentru platformă cu noi  elemente, am asigurat o calificare superioară a personalului  care se ocupă cu activităţile la rampă şi am supus spre cercetare Manualul de Handling, Comisiei de Handling IATA pentru a obţine acreditare ca să îndeplinim funcţia de agent de handling autorizat.

Traficul de pasageri şi mişcările de avioane tind să se dubleze în fiecare an, în curând zborurile externe regulate sau chartere vor determina o creştere încă şi mai mare, mai ales ca urmare a deschiderii Agentiei de Turism a Aeroportului. Aceasta lucrează ca agenţie de bilete şi ca organizator de chartere în acelaşi timp.  Zborurile externe operate direct de la Iaşi, vor creşte mult calitatea transportului aerian local.

Un alt proiect de viitor este construirea unui terminal cargo, în apropierea hangarului pentru aviaţia utilitară.  Acest terminal va putea servi toate firmele din zona de nord-est a ţării, putând procesa 50 tone de marfă pe oră, fiind dotat cu echipamente capabile să lucreze cu marfa generală, cu cea perisabilă sau cu bunuri periculoase, cu excepţia celor radioactive.        

Proiecte de modernizare şi investiţii

1.Dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi- Modul I

Proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru realizarea suprafeţelor de mişcare aferente unei piste noi cu lungimea de 2400 m în R.A. Aeroportul Iaşi.Durata de realizare 25 luni de la data atribuirii contractului. Fondurile sunt asigurate  de la CJ Iaşi pentru perioada 2012-2014.

2.Dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi- Modul I - etapa intermediară

Această etapă are următoarele obiective:

 • construirea/dezvoltarea a două căi de degajare rapidă (Bravo şi Charlie)
 • construirea unei platforme de îmbarcare/debarcare, precum şi instalaţiile aferente acestora (balizaj, sisteme de iluminare, etc)

Finanţarea acestor obiective se asigură prin POST , DMI 2.4, pentru care au fost deja depuse cererile de finanţare.

3.Dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi-Modul II, III, IV

Aceste module din planul de modernizare sunt doar în stadiul de proiect, fără a avea asigurate fondurile necesare deocamdată.

4. Achiziţionarea unei autospeciale multifuncţionale pentru întreţinerea suprafeţei de miscare

Finanţarea este asigurată prin leasing financiar.

5. Alte investiţii vor fi prezentate în BVC 2013.

 

Noul proiect al aeroportului

Caracteristici principale:

 • Pistă nouă de 3000 m lungime, rotită cu 5 grade faţă de cea existentă
 • Extinderea terminalului pentru pasageri
 • Un nou terminal Cargo
 • Depozit de combustibil pentru avioane cu o capacitate de 500 de tone
 • Drum de acces către terminalul Cargo
 • Reţea de gaz metan
 • Gard de securitate perimetrală

Utilităţi:

 • Modernizarea sistemului de alimentare cu electricitate
 • Instalaţii de încălzire şi ventilaţie  
 • Instalaţii sanitare
 • Instalaţii de iluminare
 • Instalaţii pentru telecomunicaţii şi mijloace de navigaţie

Certificări

În luna septembrie 2012 Aeroportul Iaşi a fost certificat ca

„AEROPORT DESCHIS TRAFICULUI INTERNAŢIONAL”

Aprobarea certificării a fost facută în urma unor rapoarte privind îndeplinirea condiţiilor necesare pentru certificare, întocmite de comisiile de evaluare, numite prin ordinul ministrului. Criteriile urmărite au fost legate de fluxurile de sosiri şi plecări, interne şi internaţionale, de facilităţile de sănătate publică, asistenţă medicală, control veterinar şi fitosanitar şi de facilităţile pentru controlul trecerii frontierei de stat şi controlul vamal.